Sunday 30 August 2009

TELUR BUNGKUS

Bahan-bahannya:

3 sudu daging (dihiris halus2/cincang)/sedikit ayam/1atau 2 ekor sotong(dibelah/potong kecil2)/6ekor udang (buang kulit&dipotong kalau udang tu besar)
4 biji telur
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
4/6 biji cili api(kalau suka)/cili besar dihiris
3 urat kacang panjang(dipotong kecil2)/kacang pis
sedikit karot(potong dadu)-kalau suka
1biji bawang besar(potong dadu)
sedikit daun bawang & sop
sedikit sos cili
sedikit black paper
sedikit minyak masak
garam secukup rasa

Cara-caranya

1.Bawang putih,bawang merah,halia,cili api ditumbuk hingga lumat.
2.Tumis bahan2 yang telah ditumbuk hingga naik aromanya
3.Masukkan daging/sotong/udang/ayam tadi+dengan air lesung dan kacaulah sehingga masak
4.Masukkan garam,sos,dan lada hitam
5.Masukkan bawang besar dadu & sayur-sayuran tadi.kacau la hingga rata
6.Setelah masak boleh lah di angkat.(tapi jangan terlalu kering,biarkan agak2 basah sedikit)
7.Bahan tumis ini boleh di bahagi dua.1 bahagian untuk 2 biji telur.
8.Pecahkan dua biji telur dulu+secubit garam dan dadarkan dalam kuali yang telah dipanaskan minyak terlebih dahulu.
9.Perlahankan api dan biarkan telur dadar itu agak2 separuh masak,kemudian letakkan separuh bahan tumis tadi ditengah-tengah telur dadar itu.
10.Kemudian lipatkan telur dadar itu jadi separuh bulatan.Lepas tu terbalikkan sekali lagi supaya kedua2 bahagian separuh bulatan tu masak.
11.Angkat dan hidangkan (kelar2kan supaya senang nak di makan dan nampak cantik)
12.Buat lagi sekali untuk bahan yang ada berbaki lagi untuk 2 biji telur lagi.Kalau sudah mencukupi bahan yang lebih itu boleh disimpan dalam peti sejuk dan bolehlah dimasak bila2 perlu.
*2 biji telur sesuai di makan untuk 2/3 orang.Dan enak dimakan panas2.

Ibu baru je buat masa berbuka tadi,pas tu masa sahur buat rencah yang berbaki tu pulak.Ternyata Hakimy sorang je yang pulun.Selera betul dia makan lebih2 lagi waktu sahur memang menyelerakan.Try la jangan tak try,cepat,mudah dan syok!




1 comment: