Friday 28 August 2009

GULAI LEMAK CILI API UDANG

Bahan-bahan

1 kg udang besar
1 bj kelapa/setengah kg santan
30 sen cili api-(gulai udang tak boleh terlalu pedas nanti hilang manisnya udang).
4 helai daun kunyit- dihiris dan buang urat tengahnya
5 batang serai-dihiris halus-halus.
1 atau 2 keping asam keping
1 1/2 inci kunyit hidup
garam secukup rasa

cara memasaknya

1.Bersihkan udang dan masukkan ke dalam periuk

2.Tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga lumat dan masukkan ke dalam periuk udang tadi.Ambil sekali air lesung tapi jangan terlalu banyak.

3.Serai yg telah dihiris tadi diramas sedikit +dgn garam kasar,kemudian campurkan ke dalam udang
4.Kecutkan udang bersama bahan2 tadi dengan api yang sederhana.Masukkan garam sekali.

5.Setelah air kecutan tadi hampir kering,masukkan santan

6.Jaga dan dikacau santan supaya tidak pecah minyak.Kacau la hingga masak(bila nampak santan dah rata tak ada nampak macam ada air terenang2,itu tandanya kuah dah masak)

7.Rasa garam secukupnya dan campakkan asam keping.

8.Akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah dihiris terlebih dahulu.

Hidang lah,dan pasti anda berpuas hati dengan masakkan air tangan sendiri.

*udang laut ini boleh juga di masak campur kambas/peria/terung.Kalau campur sayuran ini tak perlu lah bubuh serai/daun kunyit.Tapi kalu udang galah sungai memang sedap cara resepi di atas.

No comments:

Post a Comment