Saturday 29 August 2009

PUTU MAYAM

Bahan-bahannya

1 kampit tepung beras cap bunga teratai
air panas gelegak
sedikit garam
daun pisang
gula merah
kelapa parut yang muda
sedikit minyak masak
acuan putu mayam

cara-caranya

1.Ayak tepung beras+kan sedikit garam
2.Didihkan air betul-betul mendidih kemudian tuangkan terus ke dalam mangkuk tepung tadi sambil kacau hingga jadi likat dan rata.
3.Sediakan kukusan dan alas dengan daun pisang.Sapu sedikit minyak masak atas daun pisang
tersebut.
4.Sapukan acuan putu mayam dengan minyak masak supaya tidak melekat.
5.Kepal-kepalkan doh tepung tadi dan masukkan ke dalam acuan putu mayam sampai penuh
6.Tekankan doh yg sedia ada dalam acuan putu mayam itu ke dalam kukusan yang dah berlapik dengan daun pisang tadi.Tekan putarkan bulat seperti lengkaran ubat nyamuk.
8.Buat sampai penuh susunan dalam periuk kukus itu.
9.Selepas itu dikukus sampai masak,kira-kira 10 minit agaknya.
10.Sementara menunggu putu mayam dalam kukusan itu masak,boleh lah tekankan lagi doh yang berbaki dalam kukusan yang ke 2.
11.Hidanglah bersama kelapa dan gula merah.Boleh juga dimakan bersama kari.


*Sesuai di makan untuk 10 orang.(Kalau yg tak kuat makan la)

No comments:

Post a Comment