Monday 31 August 2009

ROTI JOHN

Bahan-bahan
1 cawan daging cincang/ayam/sadin
Beberapa buku roti john yang pendek
10 biji telur
1bungkus yg paling kecil (80sen)rempah kari daging
2 sudu cili kering yang dah diblen
2 sudu ketumbar-digoreng kering dan diblen kering +kedua2 jintan dibawah
2 sudu jintan manis
2 sudu jintan putih
6 ulas bawang merah-ditumbuk
4 ulas bawang putih-tumbuk
1 inci halia_tumbuk
1atau 2 biji bawang besar potong dadu
sedikit garam
sedikit gula
sedikit minyak masak
sedikit lada sulah
sedikit majerin

Hiasannya

timun dipotong serong2
tomato potong bulat2
kacang pis & karot beli yang dah siap
sos ikut suka
mayunis ikut suka

Cara membuatnya.

1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dah ditumbuk tadi hingga naik aromanya.
2. Rempah+ketumbar+jintan +cili kblen dibancuh terlebih dahulu dengan sedikit air kemudian dimasukkan ke dalam tumisan bawang tadi.Tumis rata2 sampai terbit minyak
3. Masukkan daging/ayam/sadin
4.Tambah dengan air lesung dan biar sampai bahan2 itu masak
5.Masukkan bawang besar yang telah didadu+garam+sedikit gula+lada sulah
6.Biarkan semua rencah tumisan itu agak pekat tapi jangan terlalu kering,baru matikan api
7.Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk
8.Pecahkan 10biji telur dalam mangkuk+sedikit garam dan dipukul perlahan supaya rata
9.Masukkan bahan yang telah ditumis tadi ke dalam adunan telur dan kacau rata2/mungkin boleh guna lebih dri 10 biji kerana ikut saiz telur atau kecukupan bahan rencah penumis tadi.
10.Boleh juga dibancuh sedikit-sedikit contoh 2biji telur + 2sudu perencah./Bancuh sekali semua,dan masak sikit2,yg lebih simpan dalam peti sejuk,sbb makan panas2 sedap
11.Panaskan kuali leper dan sapukan majerin dgn nyalaan api yg perlahan
12.Leserkan memanjang(ikut sepanjang saiz roti) 1 senduk kecil bahan perencah tadi separuh masak(kalau suka taburlah kacang pis+karot),sambil itu belah roti tpi jangan putus dan ditelangkupkan ke atas dadar perencah yg separuh masak itu,kemudian tekan2 sedikit dan diterbalikkkan sekejap,barulah diangkat.
13.Buatlah sampai habis/ikut keperluan
14.Hias dengan timun/tomato dan curahkan sos dan mayunis.
15.Boleh lah dihidangkan.Kalau nak jual rm1.80 satu.

1 comment: