Monday 31 August 2009

NASI DAGANG-Kelantan

Bahan-bahannya:

1 kg beras dagang(warna putih+merah2 sikit)-ada yg tambah beras pulut lagi tpi kami x suka.
1 biji kelapa/1/2 kg santan(asingkan yg cair dan pekat)
4 ulas bawang putih(dihiris halus)
5 ulas bawang merah(dihiris halus)
2 inci halia(dimayang halus)
2 sudu halba
garam secukup rasa
orag kelantan bubuh gula sikit tapi ibu tak bubuh,tak suka.

Cara-caranya

1.Basuh beras bersih-bersih dan rendam semalaman
2.Tus beras dan kukus agk2 lah(kukus kali 1)
3.Angkat beras kukusan itu dan masukkan ke dalam besen kemudian gaulkan dengan santan cair dulu kemudian kukus lagi.(kukus kali ke 2)
4.Masukkan bahan-bahan yang dah dihiris tadi + garam+halba ke dalam santan pekat,gaul rata-rata.
5.Angkat kukusan kali yg ke2 tadi,masukkan ke dalam santan pekat dan gaul rata-rata,kemudian dikukus lagi sekali sampai masak dan lembut.(kukus kali ke 3)

(*perhatian -Setiap kali nak menggaul buat dalam besen,senang dan rata.Bila nak dituangkan ke dalam kukusan,kukusan itu mesti lah di alas atas dulang supaya beras tidak terkeluar,kemudian ambil balik beras yang terkeluar dari lubang kukusan itu dan masukkan semula ke dalam kukusan perlahan-lahan)

6.Biasanya 3 kali kukus dah cukup masak dah.Hidang lah bersama kari ikan tongkol/acar klu suka/sambal kelapa(ibu tahu tpi malas nak buat leceh),Dgn kari pun dah sedap dah tak nampak mentua lalu belakang.

7Kuah kari ikan tongkol buat lah macam masak kari ikan biasa tapi orang kelantan ada caranya tersendiri.Ikan itu disinggang dulu supaya lebih perisa asam garamnya baru dikarikan.

No comments:

Post a Comment