Tuesday 25 August 2009

Roti Jala - Khas untuk Bang Long


Bahan untuk rotinyanya:
3 cawan tepung gandum(ayak dulu)
3 cawan air
1 sudu makan susu pekat atau majerin tpi sedap susu lagi
1 biji telur
sedikit kunyit serbuk untuk pewarna
1 helai daun pandan
sedikit garam
sedikit minyak masak
Cara2nya:
1.Tepung,air,susu,telur & garam digaul dan diblen sampai rata.
2.Panaskan kuali leper dengan menggunakan api yang sederhana panas dan sapukan minyak dengan menggunakan daun pandan yg telah dikoyak-koyakkan sedikit.
3.Tuangkan adunan yang telah diblen tadi dengan menggunakan acuan roti jala.Tuangkan keliling kuali tersebut ikut suka saiznya.
4.Setelah masak angkat menggunakan pisau atau ditelangkupkan terus dari kuali tersebut,kalau kuali itu kecil dan ada pemegangnya.
5.Kemudian lipat/gulung lah ikut suka.(Peringatan kalau nak lipat.pastikan bahan roti itu terbalik,kerana kerak dan bahagian garingnya di sebelah dalam agar kelihatan cantik dan licin)
6.Hidanglah dan makan bersama kuah kari daging/kari ayam.Kalau makan tu ingat ibu.
*Cukup untuk 6 orang.
Masakkan kuah karinya terlebih dahulu.Buat kuah kari dah terror kan?

1 comment:

  1. Fuhh...siap gambar lagik!!
    tq for the recipes, senang menantu2 nak masak recipe ibu mertua ku :P

    ReplyDelete