1 kampit tepung beras cap bunga teratai
air (1 caw tepung + 2 caw air)
1 kg ikan kembung/mambong/selar/pelaling
Setengah kg santan
6 ulas bawang merah
1 sudu lada hitam(ikut kesesuaian)
garam
asam keping
Ulamannya
bunga kantan (dihiris halus)
daun kesum(dihiris)
kacang panjang (dipotong kecil2)
taugeh mentah
timun(dihiris halus)
kobis (dihiris halus-kalau suka)
limau kasturi(kalau suka)
cili kering(rebus dan tumbuk + garam untuk jadikan sambal gesek)-kalau diblen memang tak sedap
Cara buat mee laksamnya
- Bancuh tepung ikut sukatan air yg telah diberi dan kacau rata2
- Tuangkan sedikit2,agak2 sesenduk2 ke dalam loyang kukus/tutup periuk dan dikukus sekejap.sebelum itu pastikan loyang telah disapu minyak terlebih dahulu.
- Sambil angkat,sambil digulung dgn menggunakan sudu besar, adunan tepung yang telah masak itu.Tak perlulah dikopek dan dikeluarkan sekeping-sekeping baru nak di gulung.
- Kukuslah sampai habis.
Kuahnya
- Bersihkan ikan dan dikukus.ambil isinya sahaja dan diblen
- Campurkan ke dalam santan(kalau nampak pekat tambah je air)
- Blen lada hitam,halia,bawang dan masukkan ke dalam santan tersebut
- Jerang dan kacau sampai masak
- Bubuh garam dan asam keping ikut la secukup rasa.
- Boleh lah dihidangkan dengan mee laksam tadi(dipotong-potong dulu) serta ulaman2nya sekali,
*1 kampit tepung sesuai untuk 6 orang makan.Kadang2 ibu buat pun main agak2 je.So pandai2lah adjust terutama nak imbangkan ikan dgn santan.Biar lebih rasa ikan dari santan baru sedap.