Wednesday 16 September 2009

LAKSAM

Bahan-bahan

1 kampit tepung beras cap bunga teratai
air (1 caw tepung + 2 caw air)
1 kg ikan kembung/mambong/selar/pelaling
Setengah kg santan
6 ulas bawang merah
1 sudu lada hitam(ikut kesesuaian)
garam
asam keping

Ulamannya

bunga kantan (dihiris halus)
daun kesum(dihiris)
kacang panjang (dipotong kecil2)
taugeh mentah
timun(dihiris halus)
kobis (dihiris halus-kalau suka)
limau kasturi(kalau suka)
cili kering(rebus dan tumbuk + garam untuk jadikan sambal gesek)-kalau diblen memang tak sedap

Cara buat mee laksamnya

  1. Bancuh tepung ikut sukatan air yg telah diberi dan kacau rata2
  2. Tuangkan sedikit2,agak2 sesenduk2 ke dalam loyang kukus/tutup periuk dan dikukus sekejap.sebelum itu pastikan loyang telah disapu minyak terlebih dahulu.
  3. Sambil angkat,sambil digulung dgn menggunakan sudu besar, adunan tepung yang telah masak itu.Tak perlulah dikopek dan dikeluarkan sekeping-sekeping baru nak di gulung.
  4. Kukuslah sampai habis.

Kuahnya

  1. Bersihkan ikan dan dikukus.ambil isinya sahaja dan diblen
  2. Campurkan ke dalam santan(kalau nampak pekat tambah je air)
  3. Blen lada hitam,halia,bawang dan masukkan ke dalam santan tersebut
  4. Jerang dan kacau sampai masak
  5. Bubuh garam dan asam keping ikut la secukup rasa.
  6. Boleh lah dihidangkan dengan mee laksam tadi(dipotong-potong dulu) serta ulaman2nya sekali,

*1 kampit tepung sesuai untuk 6 orang makan.Kadang2 ibu buat pun main agak2 je.So pandai2lah adjust terutama nak imbangkan ikan dgn santan.Biar lebih rasa ikan dari santan baru sedap.


2 comments:

  1. waa... ada resepi baru... ibu bg resepi hari raya pulak... kuah kacang ke... ketupat ke... lemang ke... rendang ke...

    ReplyDelete
  2. bu, tq tq!!!jasamu ku kenang hehehe
    risaunya, takut tak jadik mee gulung tu :P

    ReplyDelete