Wednesday 2 September 2009

Sambal goreng ikan bilis cili api

Bahan-bahan

1 mangkuk basuh tangan ikan bilis yg baik
segenggam cili api
8 ulas bawang kecil
1biji bawang besar
sedikit asam jawa
sedikit minyak untuk menumis

cara-caranya

1.Goreng ikan bilis garing2 dan di angkat
2.Cili api diblen tapi jangan bubuh air terlalu banyak/tumbuk pun boleh
3.Kedua-dua bawang itu ditumbuk.Kalau blen tak sedap
4.Tumis cili api dulu hingga cukup garing tapi jaga jangan hangus
5.Masukkan bawang(air lesung boleh ambil tapi jgn terlalu banyak) dan tumis lagi hingga agak garing
6.Masukkan ikan bilis dan kacau2 hingga garing dan rata
7.Masukkan air asam jawa sedikit shj
8.Kacau2 lagi hingga betul2 garing,kering dan kelihatan hampir2 hitam tapi bukan hangus
9.Angkat dan makan la dengan nasi panas2 pasti menyelerakan.

*Nak guna cili kering pun boleh tumis lah sampai garing2.Jangan bubuh garam sbb masin ikan bilis dah mencukupi.

No comments:

Post a Comment