6/7 ekor ikan kembung/ikan selar yg sdg
5 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inci halia
3 btg serai
1 bj kelapa kg ambil santan pekat shj /setengah kg kot santan kedai
3/4 sudu besar cili kering yg dah diblen
sedikit minyak masak
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
Cara memasaknya
- Lumurkan ikan dgn garam dan sedikit je kunyit serbuk(jgn bnyak nnt kuahnya jdi kuning)
- Goreng ikn tpi jgn garing supaya dging ikn lembut & mudah meresap kuah
- Kedua2 jenis bwg ditumbuk lumat.(klu blen boleh jugak tpi kurang enak sbb bnyak air)
- Serai dititik sahaja
- Panaskan minyak dan tumis bwg dgn serai sekali
- Setelah naik aroma masukkan santan pekat
- Kacau perlahan2
- Masukkn garam,air asam dan kacau lagi smpai santan pekat hingga terbit minyak
- Kecilkan api dan masukkan ikan yg telah digoreng tadi
- Balik2 kn ikan perlahan2 sehingga semua asam garam dah cukup rasa,boleh lah diangkat utk dihidangkn.....
- Kalau nak susun ikan dlm pinggan terlebih dulu kemudian curahkn kuah tumis pun boleh juga tpi kurang meresap/perisa...la
*cara sebenarnya ikn itu dipanggang bukan digoreng ,tpi cara begini nak cepat n mudah.sebelum dipanggang ikn dilumur dulu dgn sedikit bwg2 yg telah ditumbuk dan yg lebihnya dimsukkn dlm santan.
*klu suka dlm santan tumis tdi boleh juga dibubuh sedikit gula tpi sya mmg tak suka bbuh gula
npe xde update lagi?
ReplyDelete