1 ekor ayam(potong kecil)-bersihkan,gaul dgn kunyit dan garam,kemudian dikukus
(jgn guna air terlalu banyak).Air kukusan boleh lah digunakan utk
ramas kelapa/+ kan ke dlm santan
Kelapa 3 biji/1 kg santan
Cili kering diblen(pedas ikut suka)
7 btg serai(dihiris dan diblen lumat)
1 1/2 inci halia -diblend
1 1/2 inci lengkuas-diblend
5 ulas bwg putih -diblend
5 ulas bwg merah -dblend
1 sudu kerisik
buah tomato 3/4 biji
sedikit penumis(kulit kayu manis,bga cengkih,bga lawang,pelaga hindi,bwg putih,bwg merah dan sedikit halba)
minyak utk menumis
3 btg serai dititik
1/4 gula kabung/enau/melaka
garam secukup rasa
Cara membuat
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 penumis dahulu sehingga naik aroma
- Tumis bahan2 yang di blend tadi satu persatu sehingga terbit minyak
- Masukkan santan+kerisik+gula kabung+sedikit garam+tomato+serai titik
- Kacau hingga agak2 pekat,baru masukkan ayam yg telah dikukus tadi
- Kacau lagi sehingga kuah pekat dan sebati dgn ayam
- Keluarkan semula ayam dan panggang ayam tersebut atas bara api yg dijaga rapi
- Kuah tadi dikacau lagi sehingga pekat lagi dan terbit minyak
- Setelah cukup rasa asam garamnya barulah ditutup api
- Angkat ayam yg telah dipanggang tadi dan diatur dalam pinggan hidang kemudian curah kan kuah yg telah masak tadi ke atas ayam panggang tersebut.
- Boleh lah dihidangkan
- Enak di makan dengan nasi putih.
*(Kalau guna santan,campurkan dgn air kukusan ayam.Kalau guna kelapa parut,ramas dgn air kukusan ayam )